Decorațiuni, Portofoliu, Proiecte

Ce presupune un proiect de design

Cu siguranță multe persoane și-ar dori să apeleze la un designer atunci când încep amenajarea casei, dar nu știu cum se desfășoară o colaborare cu un designer, nu știu la ce să se aștepte, ce informații să ofere sau cum să se comporte în relația cu designerul.

Pentru a crea o idee mai bună despre ce înseamnă să lucrezi cu un designer pentru amenajarea casei tale, a biroului sau a orcărui spațiu, ne-am decis să scriem acest articol.

Ce ar trebui să știm înainte de a apela la un designer?

În primul rând ar trebui să înțelegi faptul că un designer este un profesionist și că orice spațiu în care acesta își va pune amprenta va arăta cu totul diferit într-un mod foarte bun.

Un proiect de design nu se face peste noapte, cu siguranță va dura o anumită perioadă de timp în funcție de complexitate și de cererile suplimentare ale clientului. Dacă dorești să apelezi la un designer ar fi bine ca proiectul să înceapă cu cel puțin 2-3 luni înainte de a vrea să te muți în noua locuință.

De asemenea, este foarte importantă comunicarea dintre tine și designer. Acesta ar trebui să te cunoască foarte bine, pentru a crea cu adevărat casa perfecta pentru tine. Nu privi arhitectul ca pe o persoană oarecare de la care cumperi niște servicii specializate. Fii deschis și încercă să comunici cât mai bine cu designerul ales. Cu cât va ințelege mai bine personalitatea ta, cu atât proiectul va fi mai bun, iar tu mai mulțumit de rezultatul final.

Foarte important pentru a putea realiza amenajarea este să oferi designerului un buget aproximativ înaintea începerii lucrărilor, deoarece un spațiu se poate amenaja și cu 10.000 euro și cu 100.000 de euro. Designerul va realiza astfel un proiect adaptat bugetului si cerințelor tale. El va încerca să rămână în buget, dar nu tot timpul va reuși, de multe ori datorită unor preferințe ale clientului.

Un alt aspect important înainte de începerea proiectului este stabilirea temei- ce îți dorești, care sunt spațiile care dorești să fie amenajate, ce așteptări ai, dacă preferi funcționalitatea sau design-ul, stilului preferat (clasic, modern, rustic, etc), culori preferate, materiale preferate, precum și orice alte puncte pe care le consideri importante. În acest scop oferim un chestionar înainte de începerea proiectului. Acest chestionar ar trebui completat în detaliu și chiar se pot adăuga alte detalii dacă se consideră necesar.

Ce trebuie înțeles este faptul că designerii nu sunt responsabili de punerea în practică a proiectului. Ei îți vor recomanda cei mai buni furnizori din punctul lor de vedere, vor căuta cele mai potrivite produse pentru tine la prețul favorabil, însă dacă tu decizi să aduci modificări acestor sugestii, nu e vina designerului. De asemenea echipele pe care le angajezi pentru realizarea proiectului de design sunt foarte importante. Pentru a ieși perfect echipele trebuie să respecte întocmai proiectul și mai mult să fie capabile să realizeze ideile propuse de designer.

Cum se desfășoară proiectul de design?

După ce am stabilit toate detaliile necesare precum temă, dorințe, buget vom începe proiectul propriu-zis.

În primul rând vom crea un moodboard în care vom prezenta detaliile legate de amenajare exemple de obiecte, culori texturi, planul de mobilare în 2D (durata aproximativă 30 zile).

După aceea, în următoarea etapă vom crea planul 3D și vom propune obiectele reale, finisajele, vom alege materialele și culorile folosite. În ultima etapă îți vom preda listele cu furnizorii, prețurile și cantitățile necesare (durata aproximativă 30-60 zile).

Pe parcursul desfășurării proiectului, designerul va apela la tine pentru a-ți cere informații sau pentru a te întreba dacă se îndreaptă în direcția potrivită. Este foarte important să fii deschis atunci când designerul îți cere părerea și ajutorul.

Cu siguranță fiecare proiect se desfășoară diferit, în funcție de personalitatea fiecărui client, și de dorințele efective ale clientului.

Acum că ai aflat cum se desfășoară un proiect de design de interior cu noi ce părere ai? Vei apela la un designer de interior la următorul proiect?