Creativ, Decorațiuni, Portofoliu, Proiecte

100 de ani de BAUHAUS

Ce este Bauhaus?

Bauhaus a fost o școală de artă, înființată de arhitectul Walter Gropius în Germania în anul 1919. Acesta a dorit să reunească arhitectură, design-ul de interior, meșteșugurile și materiale textile și să le aducă la nivel de artă – unificând creativitatea și fabricația modernă.

Cred ca spune multe faptul  că numele unei școli – care a supraviețuit doar 14 ani înainte de a fi închisă de naziști – a devenit numele unui stil, stilul Bauhaus.

Cum regăsim stilul Bauhaus din arhitectură în lucrurile pe care le putem avea în casele noastre?

Bauhaus a avut un impact imens asupra design-ului de interior și a mobilierului modern. Stilul Bauhaus se referă doar la readucerea lucrurilor la elementele lor de bază și este sinonim cu spații curate, retrase și forme simplificate.

Acest stil a deschis cu adevărat calea către minimalism. Chiar și iPhone-urile și tabletele noastre compacte au fost inspirate din stilul Bauhaus.

Deoarece design-urile erau simple, acestea puteau fi realizate mai efficient, folosind producția de masă și tehnici industriale. Deci Bauhaus a revoluționat într-adevăr design-ul, făcându-l accesibil tuturor.

Cum pot fi recunoscute interioarele Bauhaus sau o piesă de design Bauhaus?

Principiul de bază al Bauhaus este „Funcționalitatea precede formele”. Asta înseamnă că design-urile au fost făcute pentru a fi funcționale, practice, utile și simple, adesea, înainte de a fi luată în considerare frumusețea lor. Modelele Bauhaus sunt definite de lipsa ornamentelor, utilizarea de linii curate, suprafețe netede și forme geometrice. De asemenea, au fost folosite materiale noi și revoluționare pentru acea vreme (majoritatea mobilierului din anii 1920 a fost facut din lemn) – oțel tubular, sticlă, placaj și plastic, de exemplu.

Ce modele ale stilului Bauhaus sunt deosebit de emblematice?

Cele mai iconice modele au fost revoluționare pentru utilizarea în crearea lor a oțelului și metalului. Scaunul Wassily, de exemplu, a fost proiectat în anul 1925-6 de Marcel Breuer. Inspirat de cadrul ușor al unei biciclete, el a experimentat cu oțel tubular pentru a crea un scaun de club, care a fost redus la liniile și elementele sale de bază.

Scaunul Barcelona a fost proiectat de Mies van der Rohe și Lilly Reich în anul 1929 pentru Expoziția Internațională de la Barcelona. Este un scaun construit pe un cadru simplu în formă de x – probabil că l-ai văzut în birourile elegante sau în holurile unei galerii de artă.

De ce a rezistat stilul Bauhaus?

Orice aniversare va crea un nou interes, dar cred că designul Bauhaus a îndurat și a trecut testul timpului, deoarece a fost o noutate atat de mare pentru vremea în care a fost creat. Designerii, artiștii și arhitecții Bauhaus își imaginau într-adevăr clădirea viitorului. Bauhaus este un stil care traversează decenii și epoci diferite – este dificil să ne dăm seama ce a fost proiectat acum 100 de ani și ce a fost conceput anul trecut, deoarece a fost influențat de Bauhaus extreme de mult.

Modelele Bauhaus încă se potrivesc perfect în casele de astăzi – pentru că sunt rafinate și funcționale, cu puternice accente contemporane. Cred că designul Bauhaus este deosebit de relevant în acest moment în ceea ce privește locuințele nu foarte spațioase, dar si pentru cele multifuncționale.

Ideile și valorile din spatele Bauhaus – de la aria multidisciplinară pe care o acoperă, la minimalism și producție în masă – rămân de asemenea importante. Bauhaus nu este doar o tendință, ci un mod de a gândi designul, modul în care trăim și modul în care ne folosim spațiile. Și asta va continua să fie relevant, întrucât este vorba despre oameni.